Bezoek Mark Harbers aan de H2 proeftuin in Den Helder

Vorige week waren de ketenpartners van Zephyros, waaronder de leden van de elektrolyser en de proeftuin, in Den Helder bij elkaar om de voortgang van de keten te bespreken. Hierbij gaat het om de PV, Elektrolyser (netcongestie), tube trailers, H2 tankstation, bouw C-Boat en de proef name van de C-Boat & SWIM (watertaxi Rotterdam) door maar liefst ca. 15 gebruikers in de proeftuin.

Voor het eind van het jaar begint de proeftuin al om de vraag naar waterstof te genereren in de haven van Den Helder. Daarnaast zullen er begin 2023 concrete stappen gezet worden om de rest van de H2 infrastructuur te realiseren. Tijdens het bezoek van Mark Harbers, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, op 7 november hebben deze partners aandacht weten te vestigen op de uitdagingen die zij ondervinden en waar de overheid daarin hulp kan bieden zoals: certificering, vergunningen, overheid als ‘launching customer’, innovatie en het investeringsklimaat voor H2.

Voor de elektrolyser en het testen van de twee waterstofvaartuigen in de praktijk ontvangt ZepHYros subsidie van het Waddenfonds. Beide onderdelen maken deel uit van het Green Shipping Waddenzee-programma van het Waddenfonds.
Voor de realisatie van een H2 tankstation en de ontwikkeling van de elektrisch aangedreven waterstofvaartuigen ontvangt ZepHYros subsidie van DKTI-transport. De proeftuin wordt mede gefinancierd door Regio Deal maritiem cluster Kop van Noord-Holland.

Gerelateerde updates

Nieuws

Statkraft verkent productie van 15.000 ton groene waterstof in Port of Den Helder

De Noorse energieproducent Statkraft gaat de ontwikkeling van een elektrolyser in de Port of Den Helder onderzoeken voor het groene …

Lees verder