Coachboot overgedragen aan Watersportverbond als eerste ‘launching customer’

De emissie-loze H2 C-boot die werd ontwikkeld binnen het Zephyros project en dienst deed in de Waterstofproeftuin in Den Helder is op 1 juni overgedragen aan het Watersportverbond tijdens de Dutch Water Week in Muiderzand, Almere. De acht directeuren van de bedrijven betrokken bij de Missie H2 waren aanwezig bij de overdracht. Missie H2 is een samenwerkingsverband van bedrijven in de waterstofketen: Shell, Toyota, Gasunie, Eneco, Vopak, Remeha en de havens van Amsterdam en Groningen. Ook Diederik Samsom, zeer intensief betrokken bij de Green Deal op Europees niveau, was aanwezig.

De Coachboot zal de komende tijd in de praktijk getest worden door TeamNL Zeilen en ook te zien zijn tijdens verschillende maritieme evenementen zoals Eemshaven 50 jaar (10 juni), Sail Den Helder (29 juni t/m 1 juli) en het WK Zeilen in Scheveningen/Den Haag (10 t/m 20 augustus).

Ook internationaal is er belangstelling voor deze allereerste emissie-loze C-boot, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs/Marseille in 2024 waar duurzaamheid een centrale rol zal spelen. Ook World Sailing, de wereldkoepelorganisatie, vindt duurzaamheid belangrijk en wil het gebruik van coachboten op fossiele brandstoffen minimaliseren in de komende jaren.

De ontwikkeling van de C-boot door Cees van Bladel (H2 Marine Solutions) werd ondergebracht bij het Zephyros project dat zich met een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemed Nederland (RVO) zich richt zich op de ontwikkeling van een groene waterstofinfrastructuur in de waddenzeehavens en het gebruik ervan in de maritieme sector.

De waterstofproeftuin is een van de projecten binnen het Programma Green Shipping Waddenzee. Deze is tot stand gekomen met steun van het Waddenfonds, Investeringskader Waddengebied en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland. De waterstofproeftuin in Den Helder wordt daarnaast gesteund door de Regio Deal: maritiem cluster kop van Noord-Holland.


De Boot in actie bij zeilster wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX

Gerelateerde updates

Nieuws

Statkraft verkent productie van 15.000 ton groene waterstof in Port of Den Helder

De Noorse energieproducent Statkraft gaat de ontwikkeling van een elektrolyser in de Port of Den Helder onderzoeken voor het groene …

Lees verder