Statkraft verkent productie van 15.000 ton groene waterstof in Port of Den Helder

De Noorse energieproducent Statkraft gaat de ontwikkeling van een elektrolyser in de Port of Den Helder onderzoeken voor het groene waterstofproject Zephyros. Statkrafts eerste elektrolyser in Nederland komt aan de Oostoever en zet opgewekte hernieuwbare stroom om in groene waterstof, waarmee het in eerste instantie groene waterstof beschikbaar maakt voor de lokale afnemers. Hierbij streeft Europa’s grootste hernieuwbare energieproducent uiteindelijk naar circa 15 tot 20 duizend ton groene waterstofproductie per jaar.

 

Het ambitieuze project stimuleert de ontwikkeling van een Nederlandse groene waterstofeconomie en het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector. Hier komt de naam Zephyros vandaan, die staat voor ‘Zero Emission in the Port of Den Helder, by using Hydrogen for transport over road and Wadden Sea’. Het project streeft drie doelen na die de energietransitie in Den Helder versnellen: verlaging van emissies, innovatie en kennisontwikkeling, en een duurzame en fossielvrije havenoperatie.

Kees Turnhout, algemeen directeur van de Port of Den Helder, is enthousiast over dit waterstofproject: “Ons doel met het project Zephyros is om de groene waterstofeconomie in de gemeente Den Helder en in de scheepvaart aan te jagen. Het is mooi dat Zephyros een grotere ontwikkeling mogelijk maakt in de Hydrogen Valley Noord-Holland en Nederland. Het is fantastisch te zien dat Statkraft de potentie van Den Helder als energiehub herkent. Ik zie ernaar uit dat dit project de komende jaren gerealiseerd gaat worden!”

 

Groot denken, klein beginnen

De verwachting is dat de elektrolyser van Statkraft uiteindelijk per jaar circa 15 tot 20 duizend ton groene waterstof gaat produceren voor zowel lokale als nationale afnemers. Voordat het zover is, kiest de hernieuwbare energieproducent bewust voor een opschalingsstrategie met het project Zephyros als startpunt. Binnen deze strategie produceert Statkraft eerst 1 à 2 megawatt, wat goed is voor zo’n 100 tot 200 ton groene waterstof per jaar. Hierdoor krijgen lokale afnemers direct toegang tot groene waterstof en zij kunnen innoveren met waterstoftoepassingen. Statkraft wil de 1-2 MW elektrolyzer in 2026 realiseren.

“Dit nieuws is voor Statkraft een belangrijke mijlpaal in onze Nederlandse waterstofactiviteiten. We leren bovendien veel over de toepassing van groene waterstof in Nederland. Hierom zijn we enorm trots dat we betrokken zijn bij project Zephyros en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen van energieoplossingen die de Nederlandse energietransitie vooruit kunnen helpen”, aldus Rob Smit, Vice President Hydrogen van Statkraft Nederland.

 

Lokale betrokkenheid

Zephyros draagt niet alleen bij aan de energietransitie, maar ook aan de kennis en werkgelegenheid in de regio Den Helder. Bovendien betrekken Statkraft en Port of Den Helder belanghebbenden tijdens de projectontwikkeling en houden zij nauw rekening met het omgevingsplan.


Gerelateerde updates

Nieuws

Coachboot overgedragen aan Watersportverbond als eerste ‘launching customer’

De emissie-loze H2 C-boot die werd ontwikkeld binnen het Zephyros project en dienst deed in de Waterstofproeftuin in Den Helder …

Lees verder